Dropshipping: Geld verdienen met een eigen webwinkel

De grootste investering bij het beginnen met een webwinkel is meestal niet de investering van de webwinkel zelf, maar juist de voorraad. Een beetje webwinkel heeft snel voor enkele duizenden euro’s voorraad liggen. Geld wat je moet kunnen voorfinancieren of had kunnen gebruiken voor marketing activiteiten, maar wist je dat je tegenwoordig ook een webwinkel kan beginnen zonder voorraad?

Dat kan met dropshipping!

Bij dropshipping ben je eenvoudig gezegd wederverkoper van een bestaand bedrijf. De orders die je via jou webwinkel verkoopt stuur je rechtstreeks door naar deze leverancier. Je leverancier zorgt vervolgens voor het verpakken en versturen van het product direct naar de klant. Op deze manier hoef je zelf niet te investeren in voorraden, maar heb toch je eigen webwinkel. Er zijn tal van binnenlandse en buitenlandse leveranciers die actief zoeken naar dropship partners.

Wat niet werkt

Vandaag de dag zijn er veel webwinkels die volgens het dropshipping principe producten verkopen. Deze webwinkels zijn vaak op grote afstand te herkennen; Ze hebben vaak dezelfde basis layout met een andere naam en logo. Het productassortiment is identiek.
Achter de schermen zetten slimme internet bedrijven een webwinkel op die ze vervolgens kopieren en voor een paar duizend euro verkopen aan beginnende ondernemers die vervolgens een percentage van de winst per verkocht product opstrijken. Met een dergelijke webwinkel ben je dus absoluut niet uniek en heb je snel vele concurrenten die exact dezelfde producten aanbieden.

Wat wel werkt

Ga op zoek naar een leverancier met een uniek product en probeer deze te overtuigen waarom ze met jou in zee moet gaan. Leg hem hem uit dat je met je webshop graag zijn producten op het internet wilt gaan verkopen en dat je een commissie ontvangt per verkocht product. Je stuurt aan het eind van de dag je verkochte orders door die hij vervolgens kan inpakken en doorgeven aan TNT. Leveranciers met minder ervaring en affiniteit met internet marketing bieden je uiteraard de grootste kans op succes. Heb je een leverancier gevonden die interesse heeft en een uniek product biedt, dan kan dropshipping een lucratieve (bij)verdienste worden!

De voordelen van dropshipping

1. Lage opstartkosten, geen investering in voorraden
2. Ruime selectie in producten, je voorraden zijn zo groot als de voorraad van je dropshipper
3. Iedereen kan dropshipping opzetten Je hebt geen specifieke opleiding of cursus nodig om aan de slag te gaan en kunt dus direct beginnen.
4. In veel gevallen hoef je geen research naar je product te doen, productinformatie is meestal vermeld op de website van je leverancier
5. Geld verdienen naar eigen inzet, Hoe meer tijd je in je webshop steekt, hoe meer het oplevert
6. Zelf je producten uitkiezen, je kiest zelf welke producten je in je webwinkel gaat aanbieden.
7. Werken vanuit huis, dropshipping kan vanuit thuis, Je kunt gewoon vanachter je eigen computer je business runnen.
8. Weinig klantenservice, als je dropshipping combineert met een eigen webwinkel, verloopt het aankoop- en betaalproces namelijk geheel automatisch!

De nadelen van dropshipping

1. Ondanks dat je niet bezig bent met pakketjes versturen, ben je nog wel aansprakelijk en verantwoordelijk, de klant doet immers zaken met jou.
2. Vaak levert jouw dropshipper niet exclusief aan jou alleen, concurrentie ligt op de loer, zoek dus naar een niche markt.
3. Het is lastig om je klanten extra service te bieden.
4. Het beheer van een webwinkel kost veel tijd, onderschat dit niet

Conclusie

Of dropshipping voor jou interessant is hangt van een aantal factoren af, Heb je startkapitaal? Durf je te investeren? Weet je zeker dat je langere tijd in deze business wilt zitten? Heb je ruimte om goederen op te slaan? Heb je tijd om orders dagelijks te verwerken? Stel jezelf deze vragen en ontdek welke manier van verkopen jou meer aanspreekt.