Hoe zit dat nu precies met Copyright en auteursrecht op uw website?

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het nu precies zit met Copyright en auteursrecht van teksten en afbeeldingen op een nieuwe website. Tijd voor wat nuttige info!
Auteursrecht

auteursrecht

Het auteursrecht is automatisch van kracht bij alle teksten die je zelf schrijft en afbeeldingen en foto’s die je zelf hebt gemaakt/ geschoten.
Dit geldt dus ook voor je website en de inhoud hiervan. Op het moment dat je hier iets van jezelf op publiceert, is je werk beschermd door het auteursrecht.
Niemand mag zonder toestemming en bronvermelding van jou persoonlijk, jouw teksten of afbeeldingen gebruiken! Het copyrightlogo mag je dus vrij gebruiken op je website zonder dat je hiervoor iets moet registreren of aanmelden.

Foto’s en afbeeldingen

Foto’s en/of afbeeldingen gebruiken op je website? Niet zomaar doen dus! Het is niet zomaar toegestaan een foto van internet te plukken en op je eigen website te publiceren.
Er zijn meer manieren om aan “legale”, rechten-vrije afbeeldingen te komen, we noemen er enkele;

1. Uiteraard is zelf foto’s maken of een professionele fotograaf inhuren (meestal) de beste keuze. Je kunt zelf bepalen of creeren waar je beeldmateriaal aan moet voldoen.
2. Er zijn verschillende grote “stock-photo” websites waar je tegen betaling rechten-vrij fotomateriaal kan aanschaffen. http://www.shutterstock.com, http://www.dreamstime.com, http://www.istockphoto.com
3. Iets minder keus, maar in ieder geval goedkoper dan betaalde stock-photo website zijn websites waar je gratis rechten-vrij beeld materiaal kan downloaden. https://unsplash.com, https://picjumbo.com, https://pixabay.com, https://pikwizard.com

Toch je werk registreren?

Soms kan het verstandig zijn je werk officieel te registreren, Bij onrechtmatig gebruik kun je dan altijd bewijzen dat jij de oorspronkelijke eigenaar bent van content. Het registreren kan bij een bevoegde instantie (bv. de afdeling Registratie van de Belastingdienst). Je werk word hier officieel verzegeld, voorzien van een datum en gearchiveerd.